Aprašymas
Rapsų aliejus
Vienas naudingiausių augalinių aliejų yra spaudžiamas iš rapsų. Šalto spaudimo rapsų aliejus mažai kuo nusileidžia alyvuogių aliejui, o pagal kai kurias savybes net jį ir lenkia. Iš visų augalinių aliejų, rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų rūgščių ir daugiausiai Omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, o taip pat yra natūralus vitaminų A, E, D šaltinis. Šis aliejus yra vienas vertingiausių iš visų augalinių aliejų. Jis ypač rekomenduojamas šiaurinių kraštų gyventojams, nes jo sudėtyje yra nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina ir gauna tik su maistu. Rapsų aliejus, kaip ir alyvuogių, dar vadinamas oleininiu (dėka šios riebalų rūgšties) ir yra vienas iš stabiliausių oksidacijai skystųjų aliejų, todėl yra rekomenduojamas vienkartiniam kepimui, majonezo gamybai ir kt.
Puikiai maistui tinkantis rapsų aliejus išsiskiria savo unikalia, geriausiai tarpusavyje subalansuota riebalų rūgščių sudėtimi, turtingas vitaminu E.. Jame esantys vitaminai ir Omega 3 polinesočiosios riebalų rūgštys neleidžia atsirasti arba šalina jau atsiradusius kraujotakos pažeidimus, saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, stiprina regėjimą ir organizmo imunitetą, turi galingą antivėžinį poveikį, reguliuoja kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą.
Taip pat pamatykite kaip spaudžiame aliejų:
Blynų kepimas naudojant šalto spaudimo rapsų aliejų:
Šaltiniai:
Vilma –
Aliejus puikus. Pirksime dar 🙂